За автора
За автора

Ормай е артистичен псевдоним, с който Кремена Дачова подписва произведенията си.

Името Ормай отразява светоусещането на автора в палитра от цветове и усещания. То носи вибрацията на нейната душа и отразява потребността й за красота, финес и чистота на мислите, изборите, действията и решенията.

Коя е Кремена Дачова?

Родена и отраснала в красивия град Русе, възпитана в скромно семейство с български ценности, Кремена Дачова обича дома и родината си, красотата на българската природа и богатството на нашата култура. Получава средното си образование в Русе и избира да продължи да учи висше в Софийския Университет „Св.Климент Охридски“. Така животът и я свързва вече със София или както тя казва - <градът със сто лица>. Като студент в специалност „философия“, още в ранна възраст (на 18 години), Кремена се докосва, вълнува  и задълбочава в екзистенциалните теми  за смисъла и стойността на живота. В прагматичен професионален план, специализациализира „философия за деца“, придобива и педагогическа правоспособност да преподава философия в училище. Завършва и втора специалност – „ПР и реклама“, отново в Софийския Университет. Още от тогава Кремена се интересува от неконвенционални теми и има нетрадиционен подход в анализа и отразяването на действителността. Вълнува се от невербална комуникация и как с думи се правят неща! Следващите двадесет години от живота си, Кремена работи в различни компании -  основно в сферата на комуникациите, маркетингово, ПР и рекламно обслужване.

 

През 2010 година,  Кремена прави своите първи писателски опити. Своите първоначални произведения, нарича <приказки за възрастни>.  От тогава досега в прогресия нарастват както броя на нейните <проза за непрозаични неща>, така и нейната мотивация да пише и усещането, че има какво да каже и покаже на читателите.  В текстовете й не се развива действие в класическия смисъл на думата. В тях няма наименовани персонажи. Те не разказват конкретни истории. 

В произведенията си, Кремена търси фокус върху вечните въпроси, съпътстващи всяко житие, смисъла, стойността.  С думите си иска „да провокира  читателя да обърне очите си, да отвори ушите си, да види и да чуе онези дълбоко стаени неща, за които с малцина говорим и за които сме склонни да спорим...;  да провокира размисъл и  намиране на нов, по-истински смисъл...“.

Нейната дебютна книга „откровеНИЕ“, подписана скромно с артистичния псевдоним ОРМАЙ, излиза през 2018година на български език.