banner

20 МАЛКИ СТЪПКИ ПО ГОЛЕМИЯ ПЪТ НА  ЖИВОТА

 

СТЪПКА 1:  Важно е да осъзнаеш разликата между Личност и Поведение! Личността е даденост, потенциал. Върху него може да се работи, да се насочва, развива.  Но потенциалът може да остане неразвит и неосъществен! Поведението на личността е формирано от семейната и социалната среда, възпитанието (съзнателно и целенасочено) и навиците, формирани хаотично (неосъзнато) на база на опита! Върху поведението може да се работи в значителна степен! Възможната промяна на поведението е осезателна. КОГАТО НИЕ НЕ ПРОМЕНЯМЕ ЖИВОТА СИ, ТОЙ ПРОМЕНЯ НАС! 

СТЪПКА 2: Важно за всеки от нас: Не се опитвайте да променяте света. Изкушението в тази посока е огромно.... или поне в определени периоди от живота ни. Опиталите се, знаят, .... никой от нас не може да промени света! Но светът сам се променя или поне в своето проявление към нас, когато  Ние се променим!

СТЪПКА 3:  За да промениш себе си е нужно да се опознаеш. Кой си? Какъв си? Към какво се стремя? и От къде за къде съм тръгнал? Как искам да извървя пътя си? и Как мога да постигна целите си?... Отговорите на тези и други подобни въпроси са необходимото условие за тръгнете по своя път на израстване и развитие! Не е нужно да пътувате до Испания за да извървите своя Камино път.... Нещата, които търсим обикновено се намират в непосредствена близост до нас. Само трябва да ги забележим!!

СТЪПКА 4: Няма случайни случайности! Всяко оклонение от пътя ти, всеки крайъгълен камък, всеки човек, който срещате по пътя си, не е случайно там. Отклонява ви различна посока?! Забързва или забавя темпото ви.... ?!Насочва ви към стари, утъпкани пътища или към нови, тесни и непознати пътеки...!? Както и накъдето и да е, независимо как ви изглежда....няма правилни и/или погрешни пътища и посоки! Няма правилни и погрешни избори. Важно е да не ви убягва целта! Всеки връх може да бъде изкачен от различни страни и по различни маршрути!

СТЪПКА 5: Всеки човек, който срещаш в живота си, заварен (майка, баща, баба, дядо, ..., брат, сестра) или добавен (съпруг, приятел/и, познат/и, колеги и др.) е избран от тебе самия. Всеки един от тези хора е част от пъзела на твоя живот, твой учител, лечител,... на греховете ти - изкупител! Приеми го, такъв, какъвто е, отвори сърцето си за него. Позволи му да бъде себе си и отговори със същото! Само така може да се обича безусловно!

СТЪПКА 6: Знай какво искаш. Заяви го. Следвай сърцето си! Когато ума и сърцето ти искат не еднакви, а различни неща, това е зна, че трябва да работиш над себе си, че ти убягва целостта, че липсва хармония и баланс. За да ги постигнеш е нужно да забележиш недостига, да разпознаеш целта си и да набележиш мерките за постигането й.

СТЪПКА 7: Умът ти борави с информация, която ти си видял, разбрал и събрал. За това той разчита на сетивата ти. Когато гледаш - виждай. Ако чуваш - слушай. Имаш две очи и чифт уши, неслучайно. Устата ти е една. Затова,  развий двойно умението си да тестваш вкуса на живота и да се усмихваш. И помни, хората, които не се усмихват имат най-голяма нужда някой да им се усмихне! Усмихвай се без да търсиш причина. Не е нужно другият да има заслуга за да го дариш с твоята усмивка..

СТЪПКА 8:  Всеки човек в живота ти е твой учител и ти - негов.  Учи се от своите учители, не повтаряй (по възможност) грешките си, учи се от себе си! За да постигнеш това умение е нужно смирение! Не примирение, а смирение! И нека то дойде при теб с мир. Смирението е първата крачка към Ние! "сМИРеНИЕ"!

СТЪПКА 9: Най-важното, което знаещият знае е, че "нищо не знае!" Защото знанието е необятно! Защото колкото повече знаеш, толкова по-добре осъзнаваш, че още много имаш да вземаш и още много имаш да саваш... Бъди щедър! Всико, което имаш ти е дадено за да го дадеш! Само даденото от нас другиму остава! Само в оставеното на другите, волята ни повелява! 

СТЪПКА 10: Получаваш каквото и колкото даваш. Нищ във Вселената не се губи. Сменя формата, размера си, визията. Сменя ползвателя си, вероятно....но остава. Затова всеки от нас следва да мисли какво и кому дава. Децата ни ще имат каквото ние им оставим. Ние имаме каквото нашите родители и деди са ни завещали.

СТЪПКА 11: Мисли, избирай, мечтай, желай, живей с копнеж. В действията си забрави своя Страх. Замени го със Страст и ще достигнеш достижимата за малцина власт - да правиш каквото, когато, както и само ако искаш. Да искаш всичко, което имаш и да имаш всичко, което искаш!

СТЪПКА 12: Бъди и следвай себе си. Приеми се такъв, какъвто си. Ако искаш промяна, направи я. Ако имаш потребност, различна от желанията ти, в списъка на важните неща - добави я! Не игнорирай никоя част от своята природа. Завърни се при Рода. На дървото силата е в корените. Дърво без корен не може да стои право. И знай, колкото и каквото е долу, това и такова е горе! Короната на твоята горда осанка има размера и величието си в корените на твоята родова памет. Не се срами от рода и вида си. 

СТЪПКА 13: "истината е...." Изтрии от ума си тази мисъл. Извади от речника си тези думи. <Истината> не съществува. <Истината> може дори да се продава и купува.... Колкото хора на земния свят, толкова и варианти на <истината> на човек е познат. Води се от своята истина. Търси я. Следвай я. Но право на всеки своя истина да си има - не забравяй да даваш и <грешките> да прощаваш! Не съди!  Не упреквай. Съдиш ли ще бъдеш осъден. Упрекващите биват упреквани!

СТЪПКА 14: <Добро> и <зло>, <красиво> и <грозно> са разтегливи понятия. Доброто за един, за друг може да е нищо, за трети - зло. Красивото за теб, не всекиму се харесва. И има хора на света, които биха дори се влюбили в това, което ние бихме определили като грозно.... Всеки избира според мярата си. Няма универсална мяра! Но е важно в Универсума да има мяра във всички неща!

СТЪПКА 15: Не позволявайте да бъдете упреквани затова, че вземате или давате. Дали подарявате или срещу възнаграждение давате, важно е поисканото да давате. Няма човек, който само да взема, тъй както няма човек, който само да дава! Всеки от нас - едно взема, друго дава. Дори когато продавате, вие всъщност давате! Не го правете обаче ако е непоискано.  Сам поисканото добро се възнаграждава!

СТЪПКА16: Най-ценното, което имаш е правото и възможността да Избираш. Не го губи. Пази го и цени го! Не преотстъпвай правото си на избор на друг. То не се нито продава, нито подарява. Изборът винаги трябва да бъде личен. Никой избор не е отличен! Каквото и когато и да избереш - едно ще вземеш, друго ще трябва да дадеш...Има избори, които правим с ума си. Има избори на сърцето. Истински цкъпи, ценни, дори - скъпоценни са изборите, в които не се налага между ума и сърцето си да избираме.  

СТЪПКА 17: Кои са твоите герои?! Идоли? Кумири? Кой и на какво те учи? Следваш ли нечии чужди повели или се целиш и мериш само и единствено в твоята цел, в средата на твойна мишена?! Намери и отстои себе си. Всеки следващ ден бъди по-добър от този, който си бил вчера! Не се мери по другите. Състезавай се единствено със себе си! Всяка крачка по пътя на твоето личностно развитие ще те направи по-добра версия на теб самия! 

СТЪПКА 18: Целият свят е сцена и ние играем на нея. Всяка роля е с цена. Мнозина играят на сцената на живота, нехаресвайки и отхвърляйки своята роля. Играят - не по своята воля! Срещу цената роптаят. Гняв, дълбоко в себе си срещу живота таят... Да платят цената - не желаят. И дали има друг начин - не знаят. Ако вървиш по пътя на твоето, дадено ти по право, няма криво и право... Всяка роля ти е лика, прилика. От теб зависи дали ще я направиш велика!

СТЪПКА19:  Сам си когато за живот на Земята се появяваш. Сам си когато с <имането>, с направеното, с даденото, с обичните си хора и с живота се прощаваш. Сам вървиш по своя път. Един или друг (малцина, мнозина) вървят с теб за много, за малко.....колкото е - приеми го без да ти е жалко. Пускай всеки, който иска да се отдалечи или от теб да си тръгне. Нека бъде неговата собствена воля! Нека това за теб не е повод за неволя!

СТЪПКА 20: Пътят към твоето Личностно израстване е път, който сам трябва да извървиш. Никой друг няма и не може да направи това вместо те! Този път минава през граници. Това са твоите собствени лимити, съответстващи на определен етап от развитието ти! Носи си <личната карта>  за проверка на всяка една граница. Мисли за целта, но обръщай внимание на всеки детайл от/ по пътя. И не забравяй:  целта няма да дойде при теб, Ти трябва да стигнеш до нея!

Горепосоченият текст е мой. Не е  базиран на нечии чуджи твърдения, а на знанията и опита ми натрупан с годините. Моля, ако го решите да го споделите да посочите автор и източник. Ще се радвам информацията да бъде полезна за вас и други читатели!

Ако имате желание и мотивация да  случите промяна в мисленето, в действията си, в живота си, можете да разчитате на нашата подкрепа! Разгледайте Програмите за личностно израстване, които предлагам.  Ако не откривате това, от което се нуждаете, просто звъннете. Заедно ще намерим точният формат, от който се нуждаете!

Вярвате ли или не, ЛИЧНОСТНИТЕ КАЧЕСТВА и  УМЕНИЯ СА ПРОМЕНЛИВА ВЕЛИЧИНА!                 

В професионален план всеки от нас проявява не други, а своите Личностни качества и умения. Опознаването и разгръщането на потенциала на личността са първи и основен фактор за нарастване на нейната успешност и подобряване на нейното представяне. Изхождайки от разбирането за широта и обем на потенциала на всеки от нас, в "ЛИЧЕН УСПЕХ и ЕФЕКТивност" работим заедно в посока самопознание, целеполагане, редуциране на пречките, емоционална интелигентност, управление на времето, решаване на конфликти и др.

Каква форма предаваме на нещата, как се променя тя във времето; как с времето се променя формата, която предаваме на нещата; как се променя нашето възприятие за тях?!... Проследете в ретроспекция живота си, разгледайте, вижте, забележете, установете....открийте моделите, проследете общото в тях... и ще видите с изненада колко се е променило във времето вашето отношение към едни и същи неща, колко сте израснали, колко умения сте култивирали и на колко - присъщи на вас черти - ръбовете са се изгладили, повърхността е вече полирана...., блясъка - се забелязва с просто око! Но също ще видите и неща/места... където не е точно така, места/неща - белязани от страдания, носещи отпечатъка - <жертва>.... 


Това ли е вашата мечта? Така ли изглежда живота в представите ви? И ако не е точно так, то тогава - как? 
Времето е в нас и ние сме във времето! То променя нас, с много от нашите действия - ние променяме него.... 
И какво се случва с нашето отношение към нещата?! Може ли то да остане същото? И..... какво би било ако то остане същото? 
Животът ни ще изглежда като книга с няколко на брой повтарящи се страници....прелистваш, прелистваш....и всяка следваща страница удивително прилича на една друга...която си прочел преди няколко страници! 

Та,...решаваме да променим отношението си към нещата! Лесно звучи, а как е наистина? Ти, знаеш ли?...или някой твой близък знае и ти е разказвал? Как ви прозвуча от неговата уста, повярвахте ли му, разбрахте ли думите му, почувствахте ли ги? Как е постъпил той? А как бихте постъпили вие на негово място? Има ли <правилен начин>? Има ли <правилно отношение>? <Правилното> за едни, е ли <правилно> за други, а - за всички? 
Трудно е да се отговори еднозначно на тези въпроси! Трудно е и знание за това не се преподава!... Как да разберете - грешите ли или сте избрали <правилно> да се отнесете към реалността?

Каква е реалността?... Безспорно, за всеки - различна! А защо е така? Заобиколени сме от едни и същи неща. С някои живеем заедно, с друг - работим заедно....в една и съща среда...Един от нас се чувства прекрасно, за друг - може да е дори ужасно, а някои...дори не биха отразили питането ни като заслужаващо внимание... и защо е така? 

НАШЕТО ОТНОШЕНИЕ Е ФУНКЦИЯ ОТ НАШАТА ЛИЧНА ЕВОЛЮЦИЯ! ОТНОШЕНИЕТО е ИЗБОР!                            Добре е ИЗБОРЪТ ви да бъде информиран...

Магията да случиш твоята истинска реалност..... е като магията на числата в реда на Фибоначи - има ред, има абсолютна хармония... нужно е само да отвориш очи да я видиш, да махнеш само...шума от живота си за да можеш да чуеш.... мелодията и нейната красота, мелодията да бъдеш в силата си, да правиш сам света и живота си....
Заедно търсим  "Златното сечение" на твоята истинска сила 

ЕЛА...заедно ще ги открием!