banner

откровеНИЕ- моята дебютна книга!

Това не е книга, която се чете на един дъх! Това е книга, която да отворите всеки път, когато живота ви е оставил без дъх!!......

Чудесата се случват на тези, които вярват в тях! Света на приказките ни връща към спомена за вълшебството на случването. Случването на онова специално нещо в живота на всеки, което до момента било е само мечта. След това започват промени в живота. Мечтите се въплъщават в реалност. А резултатите понякога надминават очакванията. Да се разходиш в света на приказките – размества пластове на мисълта, разчиства слоеве утайка, натрупана с времето, заменя налични модели на мислене с неподозирани хоризонти за нови възможности и реалности. Разказвачът на приказки, провокира промяна във вас – понякога той успява да промени само ъгъла, от който виждате нещата; друг път – променя „диоптъра на вашите очила“, а понякога се случва дори да променя света….

Надниквайки в света на приказките ….спираме да бъдем разумни, доверяваме се на сетивата си : виждаме, чуваме, усещаме с кожата и с носа си, може дори да усетим в устата си…. ВКУСА НА ИСТИНСКИТЕ НЕЩА, такива каквито ги познавахме когато бяхме все още малки, преди да ни научат как се правят нещата, преди да моделират в нас модели, преди да създадат у нас страхове…..Попадайки в „страната на чудесата“, всеки от нас открива в себе си отдавна забравеното дете, позволява му да тича, да пада, да става, да лети и да прави бели….Няма ги вече/още забраните, няма го стреса, непознато е чувството за вина, игрите са само игри и не роли!….. и всичко се случва без никой нищо да стори……

"откровеНИЕ"   -      малка по размери книга с голяма  душа

 18 текста в стихотворна форма, които провокират размисъл за малките крачки, които правим по големия път на живота си, тяхната важност и резултатност и влиянието  на нашите  убеждения и вярвания върху <съдбата> ни. 

       В страниците на "откровеНИЕ", читателя ще намери есенция от смисли, усещания, озарения за света - проза за не прозаични неща....                       

       Още с първата корица на книгата, Ормай събужда любопитството ни с многозначителното <стихо – проза или прозрения за не прозаични неща>.  С кратък „Предтекст“ в началото на книгата, авторът ни разказва откровено за себе си, за пътя, който е извървяла до перспективата на днешния си живот и отгледаната с любов и търпение способност да пише и рисува света – с образи и с думи!

В тази книга няма да откриете герои с имена. Всеки от нас е герой от тази книга. Във всеки образ от 18-те текста, можете да видите и почувствате себе си, да ви се стори, че думите рисуват история от вашия живот, че вече сте живели събитията, за които става дума, че познавате описаните емоции и размислите на автора са неделима част от вашите мисли за вашия живот!

В първата част на книгата – „АЗ съм“, авторът с омайното  име  Ормай, ни връща към света на приказките. Снежанка и злата й мащеха, Червената шапчица, баба й и вълка са някои от познатите ни от детството приказни герои,  вмъкнати от Ормай в нови, различни от детските приказки – приказки за възрастни и пораснали деца. Появяват се и други ормайни герои…. един Зелен дракон, една ПепеРуда… и още нарицателни образи, с които авторът ни провокира към размисъл за важността на самооценката, за видимото в огледалото на живота и за разликите между образите в това огледало и нашите вътрешни очаквания и образи за света.

Във втора част „Искам да бъда“….. посланията на автора се разгръщат в многоцветна палитра не от приказни герои, а от теми и неща – важни за света, видян през очите на всеки от нас; такъв, какъвто ни изглежда и такъв, какъвто ни се иска да бъде! Перспективата <аз съм> е поставена в паралел с <искам да бъда>, за да изпъкнат разликите между двете – иначе успоредни парадигми за света.

В провокативното <АЗ + АЗ = НИЕ>,  двете парадигми се допират в общото цялостно отношение към света. Ормай ни подтиква да потърсим и видим средата, онази точка на сливане и взаимно преливане, образът на общото, съединяващо цяло. Това не нечия перспектива – обезличена и преляла се <моя>, нито моята перспектива – превърната в нечия, <твоя>. В ….НИЕ, акцент от заглавието „откровеНИЕ“, Ормай ни намеква за онази перспектива на светоусещане, в което Аз-ът се слива в НИЕ и от малка, единична  човешка перспектива , прераства в обща и цяла – пораждаща трето, общо, творческо,  ново пространство! В него границите на егото на <отделния Аз>  се  отмиват и <от его + его> се получава нов субект <Него> - онова идилично сливане на две отделни в една обща цялост, позволяващо хармония със себе си и със света, в света!

„Здравей приятелю“ –  скъсява дистанцията и подава ръка за близост автора – това е нейният начин за зачеването на <НИЕ>…..

В „откровеНИЕ“, Ормай ни рисува с думи онези  следи, които оставяме след себе си, крачейки по пътя на живота  си и онези – други следи, които остават във всеки от нас, които се изписват на лицата ни, които се виждат по снагата ни – следите, които остават <след> и по които можете да про<след>ите кой какво и как е изживял, какво от живота е видял, …дали и доколко го е разбрал….

Главни герои в „откровеНИЕ“ са <светлината> и <сянката> - тъмния и яркия спектър на действителността; видимостта и отсъствието на такава, пътя зад нас  и пътя пред нас!

„Творбите на Ормай ни разкриват необикновен автор с оригинален стил. Приказките й ни завладяват с проникновените си философски  послания, а стихотворенията й, които са по-скоро поеми, ни зареждат с енергия и оптимизъм и ни разкриват нейния богат, емоционален  и изпълнен с дълбока човечност свят.“   

Г. Михалков

В първата част от "откровеНИЕ" - "КОЙ СЪМ АЗ" , ви предлагам пет мои ПРИКАЗКИ! Снежанка и злата й мащеха, Червената шапчица, баба й и вълка.... са някои от познатите ни от детството приказни герои, вмъкнати в нови, различни от детските приказки – приказки за възрастни и пораснали деца. Появяват се и други ормайни герои…. един Зелен дракон, една ПепеРуда… и още нарицателни образи, с които надявам се, ще ви провокират към размисъл за важността на самооценката, за видимото в огледалото на живота и за разликите между образите в това огледало и нашите вътрешни очаквания и образи за света.

В „Искам да бъда“….. посланията ми към вас читатели се разгръщат в многоцветна палитра не от приказни герои, а от теми и неща – важни за света, видян през очите на всеки от нас; такъв, какъвто ни изглежда и такъв, какъвто ни се иска да бъде! Перспективата <аз съм> е поставена в паралел с <искам да бъда>, за да изпъкнат разликите между двете – иначе успоредни парадигми за света.

Последната третина от съдържанието на книгата, в още 6 текста, насочвам мислите ви в необичайна за нашето време посока. В провокативното <АЗ + АЗ = НИЕ>, двете парадигми - “Аз съм” и “Искам да бъда” се допират в общото цялостно отношение към света. Подтиквам читателя да потърси и види средата, онази точка на сливане и взаимно преливане, образът на общото, съединяващо цяло. Това не нечия перспектива – обезличена и преляла се <моя>, нито моята перспектива – превърната в нечия, <твоя>. В ….НИЕ, акцент от заглавието „откровеНИЕ“, намеквам за онази перспектива на светоусещане, в което Аз-ът се слива в НИЕ и от малка, единична човешка перспектива , прераства в обща и цяла – пораждаща трето, общо, творческо, ново пространство! В него границите на егото на <отделния Аз> се отмиват и <от его + его> се получава нов субект <Него> - онова идилично сливане на две отделни в една обща цялост, позволяващо хармония със себе си и със света, в света!

Главни герои в „откровеНИЕ“ са <светлината> и <сянката> - тъмния и яркия спектър на действителността; видимостта и отсъствието на такава, пътя зад нас и пътя пред нас!