banner

"откровеНИЕ"  - дебютната книга на Кремена Дачова!

Това не е книга, която се чете на един дъх! Това е книга, която да отворите всеки път, когато живота ви е оставил без дъх!!......

В първата част от "откровеНИЕ" - "КОЙ СЪМ АЗ" , ви предлагам пет мои ПРИКАЗКИ! Снежанка и злата й мащеха, Червената шапчица, баба й и вълка.... са някои от познатите ни от детството приказни герои, вмъкнати в нови, различни от детските приказки – приказки за възрастни и пораснали деца. Появяват се и други ормайни герои…. един Зелен дракон, една ПепеРуда… и още нарицателни образи, с които надявам се, ще ви провокират към размисъл за важността на самооценката, за видимото в огледалото на живота и за разликите между образите в това огледало и нашите вътрешни очаквания и образи за света.

 


В „Искам да бъда“….. посланията ми към вас читатели се разгръщат в многоцветна палитра не от приказни герои, а от теми и неща – важни за света, видян през очите на всеки от нас; такъв, какъвто ни изглежда и такъв, какъвто ни се иска да бъде! Перспективата <аз съм> е поставена в паралел с <искам да бъда>, за да изпъкнат разликите между двете – иначе успоредни парадигми за света.

Последната третина от съдържанието на книгата, в още 6 текста, насочвам мислите ви в необичайна за нашето време посока. В провокативното <АЗ + АЗ = НИЕ>, двете парадигми - “Аз съм” и “Искам да бъда” се допират в общото цялостно отношение към света. Подтиквам читателя да потърси и види средата, онази точка на сливане и взаимно преливане, образът на общото, съединяващо цяло. Това не нечия перспектива – обезличена и преляла се <моя>, нито моята перспектива – превърната в нечия, <твоя>. В ….НИЕ, акцент от заглавието „откровеНИЕ“, намеквам за онази перспектива на светоусещане, в което Аз-ът се слива в НИЕ и от малка, единична човешка перспектива , прераства в обща и цяла – пораждаща трето, общо, творческо, ново пространство! В него границите на егото на <отделния Аз> се отмиват и <от его + его> се получава нов субект <Него> - онова идилично сливане на две отделни в една обща цялост, позволяващо хармония със себе си и със света, в света!

Главни герои в „откровеНИЕ“ са <светлината> и <сянката> - тъмния и яркия спектър на действителността; видимостта и отсъствието на такава, пътя зад нас и пътя пред нас!