моята дебютна книга

"откровеНИЕ"   -      малка по размери книга с голяма  душа

    18 текста в стихотворна форма, които провокират размисъл за малките крачки, които правим по големия път на живота си, тяхната важност и резултатност и влиянието  на нашите  убеждения и вярвания върху <съдбата> ни. 

       В страниците на "откровеНИЕ", читателя ще намери есенция от смисли, усещания, озарения за света - проза за не прозаични неща....                       

             

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

           

„откровеНИЕ“  е скроена по  джоба на всеки - можеш да я носиш във вътрешния си джоб, в дамската си чанта или просто в куфара за  low cost пътуване…. Няма да заема друго място  освен, надявам се, в твоето сърце, няма да тежи, напротив – ще ти дава лекота и усещане за крила.."                         

                                                                                                                            Ормай

 

Още с първата корица на книгата, Ормай събужда любопитството ни с многозначителното <стихо – проза или прозрения за не прозаични неща>.  С кратък „Предтекст“ в началото на книгата, авторът ни разказва откровено за себе си, за пътя, който е извървяла до перспективата на днешния си живот и отгледаната с любов и търпение способност да пише и рисува света – с образи и с думи!

В тази книга няма да откриете герои с имена. Всеки от нас е герой от тази книга. Във всеки образ от 18-те текста, можете да видите и почувствате себе си, да ви се стори, че думите рисуват история от вашия живот, че вече сте живели събитията, за които става дума, че познавате описаните емоции и размислите на автора са неделима част от вашите мисли за вашия живот!

В първата част на книгата – „АЗ съм“, авторът с омайното  име  Ормай, ни връща към света на приказките. Снежанка и злата й мащеха, Червената шапчица, баба й и вълка са някои от познатите ни от детството приказни герои,  вмъкнати от Ормай в нови, различни от детските приказки – приказки за възрастни и пораснали деца. Появяват се и други ормайни герои…. един Зелен дракон, една ПепеРуда… и още нарицателни образи, с които авторът ни провокира към размисъл за важността на самооценката, за видимото в огледалото на живота и за разликите между образите в това огледало и нашите вътрешни очаквания и образи за света.

Във втора част „Искам да бъда“….. посланията на автора се разгръщат в многоцветна палитра не от приказни герои, а от теми и неща – важни за света, видян през очите на всеки от нас; такъв, какъвто ни изглежда и такъв, какъвто ни се иска да бъде! Перспективата <аз съм> е поставена в паралел с <искам да бъда>, за да изпъкнат разликите между двете – иначе успоредни парадигми за света.

В провокативното <АЗ + АЗ = НИЕ>,  двете парадигми се допират в общото цялостно отношение към света. Ормай ни подтиква да потърсим и видим средата, онази точка на сливане и взаимно преливане, образът на общото, съединяващо цяло. Това не нечия перспектива – обезличена и преляла се <моя>, нито моята перспектива – превърната в нечия, <твоя>. В ….НИЕ, акцент от заглавието „откровеНИЕ“, Ормай ни намеква за онази перспектива на светоусещане, в което Аз-ът се слива в НИЕ и от малка, единична  човешка перспектива , прераства в обща и цяла – пораждаща трето, общо, творческо,  ново пространство! В него границите на егото на <отделния Аз>  се  отмиват и <от его + его> се получава нов субект <Него> - онова идилично сливане на две отделни в една обща цялост, позволяващо хармония със себе си и със света, в света!

 

 „Здравей приятелю“ –  скъсява дистанцията и подава ръка за близост автора – това е нейният начин за зачеването на <НИЕ>…..

В „откровеНИЕ“, Ормай ни рисува с думи онези  следи, които оставяме след себе си, крачейки по пътя на живота  си и онези – други следи, които остават във всеки от нас, които се изписват на лицата ни, които се виждат по снагата ни – следите, които остават <след> и по които можете да про<след>ите кой какво и как е изживял, какво от живота е видял, …дали и доколко го е разбрал….

Главни герои в „откровеНИЕ“ са <светлината> и <сянката> - тъмния и яркия спектър на действителността; видимостта и отсъствието на такава, пътя зад нас  и пътя пред нас!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------„Творбите на Ормай ни разкриват необикновен автор с оригинален стил. Приказките й ни завладяват с проникновените си философски  послания, а стихотворенията й, които са по-скоро поеми, ни зареждат с енергия и оптимизъм и ни разкриват нейния богат, емоционален  и изпълнен с дълбока човечност свят.“   

Г. Михалков

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

                                                                                            Това не е книга, която се чете на един дъх!                                                                             

                                                          Това е книга, която да отворите всеки път когато живота ви е оставил без дъх!                                          

Нежен и много проникновен фон, за разгръщането на всеки нюанс от текстовете в книгата са илюстрациите им, направени с талант, философски замах и много любов от художника Александър Моллов.

Позволете си „откровение“ сам със себе си!

Подарете си „откровеНИЕ“.

Насладете се на красотата в образите, нарисувани графично с молив и картините, описани с думи в рими!....